Uputstvo za instalaciju bojlera

Zvanična preporuka za instalaciju bojlera vodećih proizvođača bojlera i sigurnosnih ventila (Ariston, Termorad, Dom Inox-prerada, Elit, Gorenje, Tesy, Elmac, Komak-M, Attos, Herz, Magnohrom, Leov)

Redosled radnji

  • Mesto za montažu mora biti udaljeno od kade ili tuš kabine min. 60 cm
  • Izmeriti pritisak vode u mreži.
    Ako je pritisak vode veći od 6 bara, OBAVEZNO ugraditi redukcioni ventil podešen na 3 – 3,5 bara, u štahtu ili na najudaljenije mesto od bojlera
  • Preporučuje se ugradnja slavine za pražnjenje preko T-komada na dotočnu cev bojlera.
  • Bojler se montira isključivo u prostoriju u kojoj je obezbeđena drenaža (odvod vode) i gde ne može doći do smrzavanja.
  • Na cev za hladnu vodu OBAVEZNO montirati sigurnosni ventil baždaren max. na 8 bara.
  • Odzračiti vodovodne cevi otvaranjem svih baterija za mešanje.
  • Proveriti zaptivenost svih spojeva i bojler napuniti vodom.

Pojave koje ne spadaju u opravdanu reklamaciju

Kapanje vode iz sigurnosnog ventila

Pri pritiscima do 6 bara, prilikom zagrevanja vode, dolazi do ekspanzije iste i mogućeg kapanja vode iz drenažnog otvora na sigurnosnom ventilu, što je normalna i očekivana pojava i ne sme se zaustavljati.
REŠENJE: Pogledati tehničko uputstvo i garantni list proizvođača za ispravnu montažu bojlera

Tamna boja vode sa neprijatnim mirisom

U vodi koja je siromašna kiseonikom može doći do pojave tamne boje vode sa neprijatnim mirisom. Uzrok tome su bezopasne bakterije koje uzimaju kao hranu vodonik koji stvara anoda prilikom raygradnje. Tom prilikom stvaraju sumpor-vodonik i smanjuju sulfat što je uyrok neugodnom mirisu i karakterističnoj boji vode.
REŠENJE: Očistiti kazan, zameniti anodu, zagrejati vodu na maksimalnu temperaturu, isprazniti bojler od tople vode. Ukoliko se pojava ponovi, odstraniti anodu i ponoviti postupak dezinfekcije kazana.

Zujanje bojlera

Za vreme zagrevanja vode može doći do pojave karakterističnog šuma proključale vode ili buke (zujanje). U pitanju je normalna pojava čiji je uzrok kamenac koji se nahvatao na grejaču i kazanu.
REŠENJE: Uređaj očistiti od nagomilanog kamenca.